Kernpunten voor ontwerp en realisatie
Luxurious living in nature

1. Ruimte en licht

Uitgangspunt: "Moorland biedt een zee van ruimte en licht. 

 De binnenruimte loopt over in de tuin"

145 tot 160 m² bewoonbare oppervlakte met mogelijkheid tot indeling en inrichting geheel volgens eigen wensen qua afmetingen en positionering van de leefruimte, al dan niet met open keuken, aantal slaapkamer(s) en badkamer(s), dressing, bureau, ... 

Het ruimtegevoel wordt versterkt door: 270° beglazing in de leefruimte, de hoge plafonds (270 cm), ruime (overdekte) terrassen, waarvan de vloer en het plafond optisch doorlopen van de leefruimte naar buiten toe.

In combinatie met de strakke beglazing en ramen, is de relatie tot het woonpark maximaal.

Ook de terugkeer naar de oorspronkelijke Heidevegetatie biedt als voordeel: meer lichtinval in tuin en woning.

2. Flexibiliteit


Uitgangspunt: "De woning dient op eenvoudige wijze mee te kunnen evolueren met de wijziging van de familiale toestand. Ook bij herverkoop dient de nieuwe bewoner de inrichting aan zijn wensen te kunnen aanpassen."


Dankzij doordachte conceptuele keuzes kunnen toekomstige aanpassingen voor de geïnteresseerde kopers (nu of later) eenvoudig en betaalbaar gerealiseerd worden.


LOFT-principe: in de bewoonbare oppervlakte staan slechts enkele steunpalen, zonder enige binnenmuur: drie steunpalen kunnen in een wand geïntegreerd worden en drie steunpalen sluiten onopvallend aan op de beglazing van de leefzone.


Deze indelingsplannen zijn enkel bedoeld om een idee te geven van mogelijke indeling. De gang, centraal in het villa-appartement of ter hoogte van de raampartij, zorgt al voor een geheel verschillende beleving.


3. Vrijheid en privacy


Uitgangspunt: "Moorland biedt een sfeer van gemeenschap, zonder impact op de privacy."


Het riante uitzicht naar de tuin is verzekerd door de inplantig van twee L-vormige, op ruime afstand van elkaar gescheiden,  paviljoenen.

De terrassen (gelijkvloers en op verdiep), zijn van elkaar gescheiden door de weldoordachte postionering en oversteken.

Elk villa-appartement heeft, vanaf het terras, rechtstreekse toegang tot de tuin (op het 1ste verdiep via een individuele buitentrap).  


Kamers, waar inkijk minder wenselijk is, kunnen in het meer besloten deel van de loft ingericht worden.

Geluidslast wordt vermeden door de gemeenschappelijke traphal, die de villa-appartementen van elkaar scheiden.  Bovendien is er extra geluidsisolatie in de vloerplaat verwerkt. 


4. Comfort, veilig en energiezuinig


Uitgangspunt: "Moorland biedt het comfortniveau van een royale hedendaagse individuele villa in een omgeving waar de voordelen overeind blijven, en de nadelen niet overgenomen worden met betrekking tot veiligheid, onderhoud (arbeid en kosten) van de woning en tuin ..."


Ruimte draagt bij tot het comfortgevoel, daarom heeft elk villa-appartement 145 tot 160 m² bewoonbare oppervlakte.  Aangevuld met een groot overdekt terras en een royale tuinoppervlakte. 

Vertrekken en thuis komen zonder zorgen: de tuin is onderhouden en de veiligheid is gegarandeerd door de aanwezigheid van de medebewoners van Moorland.

Uniek is dat de eigenaar van het villa-appartement de indeling en de afwerkingsgraad volledig zelf kan beslissen, en daarmee zijn comfortniveau en klemtonen kan bepalen.

Het ontwerp is energiezuinig: hoogwaardige isolatie van muren, plafonds en vloeren. Het super-isolerend glas laat toe om zowel 's winters als 's zomers, de leefruimte over de volledige oppervlakte te gebruiken. Koude luchtcirculatie of oververhitting aan de ramen is vermeden. 

De geothermische warmtepomp is energie-arm en verzorgt de verwarming en koeling via de vloer. Dit draagt bij tot een ideale binnentemperatuur.

In de leefruimte geniet je het jaar door van het natuurlijk licht, dankzij het terugbrengen van de oorspronkelijke, lage heidebeplanting.  Luifels temperen de zomerzon.


Elk villa-appartement  beschikt over een individuele berging in de kelder. Voor de villa-appartementen op het verdiep is er nog een extra berging. 

Optioneel heeft elk villa-appartement in de garage één autostaanplaats (met individuele poort en afstandsbediening) en een individuele berging. De garage is rechtstreeks bereikbaar vanuit de centrale traphal, waar zich ook de lift, die tot in de kelder gaat, bevindt. 

Alle doorgangen zijn rolstoelvriendelijk.

De brandveiligheid omvat de compartimentering van de gemeenschappelijke en individuele delen, rookdetectie, brandhaspels en -blussers, brandmelding, ...

Het comfort en de veiligheid worden ondersteund door een toegangscontrolesysteem met badge en/of klavier aan de oprit en aan elke individuele garagepoort. Bijkomend zijn de voordeur van het paviljoen en de inbraakvertragende inkomdeur van de villa-appartementen voorzien van een automatisch sluitend hoog kwalitatief "Genius"-slot. 

Elk villa-appartement heeft videofonie in verbinding met het hek aan de oprit en aan de voordeur van elk paviljoen.

5. Respect voor de natuur, integratie in de oorspronkelijke Heide en onderhoudsvriendelijke tuin

UItgangspunt: "Moorland is een referentie op de Heide van Waasmunster: natuur en woning vormen één geheel"

    De residentie Moorland ontstond uit het idee om de oorspronkelijke lage heidevegetatie terug tot leven te brengen., in samenspraak met Bos en Natuur, en onder leiding van landschapsarchitect Erik De Waele.

    De organische vorm van het park omringt de strak belijnde gebouwen.

    De binnenruimte en de terrassen van het gelijkvloers vloeien als één ruimte over in de tuin, de beplanting zorgt voor de privacy.

    Op het verdiep kan je de verbondenheid met de tuin optimaliseren door de aanleg van een (wintergroene) plantenzone.   De buitentrap geeft rechtstreeks toegang tot de tuin.  Nog een ruimer terras gewenst? Je kan een dakterras huren op de garage of op het hoogtste dakvolume (met rechtstreekse toegang uit het eigen villa-appartement) om te genieten van de (avond-)zon, een feestje met vrienden.  Privacy ten top.

    Hoewel de heidevegetatie slechts beperkt onderhoud vraagt, zal een professionele firma voor de verzorging instaan.  Ook de bewoners met groene vingers kunnen zich - na samenspraak - actief inzetten.

Tussen de twee paviljoenen bevindt zich de zone voor kweekmanden, waar elke koper over een oppervlakte beschikt voor het kweken van eigen groenten, fruit of bloemen.  Het vormt een ontmoetingsplaats voor de bewoners.

Het regenwater wordt opgevangen voor gebruik in de gemeenschappelijke delen van de paviljoenen en de tuin.

Erik De Waele, landschapsarchitect en ontwerper

van de tuin van Moorland, aan het woord:

                                   

Gedurende eeuwen hebben onze voorouders hun leefomgeving zo efficiënt mogelijk gebruikt. Op de arme zandruggen van Waasmunster viel dit niet mee ! Na het in cultuur brengen van hun gronden (ontbossen), verloor de zandgrond snel zijn humus. Het enige wat overbleef was een zanderig terrein waar sporadisch vee kon grazen. Deze onregelmatige begrazing leverde een schraal heidelandschap op. Met de ogen van een productieve landbouwer waren deze terreinen waardeloos. Bij het verdwijnen van de laatste herders in de streek heeft men de percelen bebost met de minst eisende boomsoorten (dennen, sparren en lorken). 

De aanwezigheid van veel groen trekt de laatste jaren veel mensen aan als ideale leefomgeving in contrast met hun druk bestaan. Maar ook het groen zelf krijgt meer aandacht. Ook de factor biodiversiteit telt mee ! Net op deze schrale zandgronden zijn speciale planten aan zet. Het zijn die planten die net arme schrale bodems kiezen waar ze niet worden overwoekerd door gulzige grassen en ruigte planten. Wie de arme droge beplanting bestudeert,ontdekt al snel juweeltjes zoals : tormentil, stijve ogentroost, liggend walstro en struikheide. Bovenop deze bijzondere planten ontwikkelen zich dan ook de bijpassende paddestoelen en insecten die dan vervolgens de juiste vogelsoorten en hagedissen lokken.

Het spreekt van zelf dat het inzetten op schrale heide ook minder onderhoud betekent.

Moorland is ons oude woord voor heide. Dat vind ik dan ook passend als naam voor deze nieuwe woonomgeving.

Dankzij een speelse vormgeving met wintergroene hagen krijgen we hier de ideale versmelting van comfortabel wonen op een plek met respect voor alles wat er groeit en leeft.